loader image
EnglishRomanian

CE ESTE CONSILIEREA?

Consilierea este un proces complex care poate presupune o arie foarte largă de intervenții. Consilierea, în general, reprezintă relația de sprijin dintre o persoană specializată/specialist și o persoană care are nevoie de suportul respectiv. Relația dintre consilier și consiliat este una de alianță, de cooperare și participare.

Există mai multe tipuri de orientare şi consiliere)cele mai importante/frecvente fiind:

  • informațională: oferă informații pe domenii și teme specifice;
  • educațională: oferă repere psiho-educaționale pentru sanătatea mentală, emoțională, fizică și socială a tinerilor pe parcursul studiilor cu accent pe dezvoltarea abilităților de învățare și formare educațională,
  • de dezvoltare personală: contribuie la formarea de abilități și atitudini care să permită o funcționare personală și socială flexibilă și eficientă în scopul atingerii sau îmbunătățirii stării de bine;
  • vocațională sau de carieră: vizează dezvoltarea capacității de alegere a studiilor și planificare a carierei;
  • psihologică, de criză: oferă asistență psihologică persoanelor aflate în dificultate;
  • psihopedagogică: asistarea şi/sau consilierea elevilor şi personalului didactic.

Consilierea, fie psihologică, fie profesională, fie de altă natură, se adresează persoanelor clinic sănătoase și ajută, prin metodele și tehnicile aplicate, la îmbunătăţirea calității vieţii, la conștientizarea și valorizarea potențialul existent, la stabilirea de obiective realiste pe termen scurt, mediu și lung, la dezvoltarea de noi resurse adaptative și în același timp la depășirea eventualele obstacole care pot afecta dezvoltarea armonioasă într-o anumită etapă de dezvoltare.

CE ESTE CONSILIEREA ÎN CARIERĂ ȘI CUI SE ADRESEAZĂ?

Consilierea și orientarea în carieră sau consilierea profesională reprezintă un proces complex de îndrumare către alegerea unor domenii profesionale care să fie compatibile cu aptitudinile și interesele unei persoane, într-o anumită etapă de dezvoltare. Presupune descoperirea resurselor personale în vederea valorificării lor optime, urmărindu-seo cât mai bună corelare între aptitudinile, interesele, abilitățile persoanei și oferta pieței muncii, ale cărei cerințe, chiar și în interiorul aceleiași profesii, sunt în continuă schimbare.Scopul ședințelor de consilliere este de a sprijini beneficiarii în luarea unei decizii privind viața personală și profesională, cu scopul atingerii unui echilibru personal și profesional.

CE ȘI CUM SE FACE?

În mod didactic, consilierea în carieră cuprinde trei componente:informarea, orientarea și consilierea profesională.

Partea de informare cuprinde informațiile legate de ocupații, cerinţe ale posturilor vacante, standarde ocupaţionale, tendințe pe piața muncii, programe și opțiuni educaționale. Informarea poate fi considerată temelia orientării profesionale.

Partea de orientare profesională se referă la informațiile necesare pentru alegerea parcursului educaţional, la îndrumarea către domenii profesionale care să fie compatibile cu obiectivele, aspirațiile, interese şi abilităţile voastre.

Partea de consiliere profesională vă ajută pe voi, studenţii, să vă înțelegeţi propriile interese, aptitudini, obiective, valori, să luaţi decizii informate și să vă gestionaţi cariera, vă sprijină în identificarea scopurilor imediate de angajare, în a conştientiza nevoia de a participa la traininguri pentru a dobândi abilitățile și competențele necesare pentru obținerea și menținerea unui loc de muncă.

În mod concret consilierea în carieră se poate desfășura fie prin ședințe individuale de orientare în carieră, adică discuții specifice doar între specialist (consilierul în carieră) și beneficiar (student/absolvent), fie prin întâlniri de grup pe diverse teme cum ar fi – pregătirea pentru interviul de angajare, elaborarea unui CV, etc.

CARE SUNT BENEFICIIILE, CU CE VĂ AJUTĂ?

  • Să vă clarificați scopurile și să vă identificați resursele personale în termeni de cunoștințe, abilități, interese, pasiuni, trăsături de personalitate,
  • Să învaţați să luați decizii în ceea ce priveşte parcursul educaţional şi profesional şi să vă implicați în învăţarea pe tot parcursul vieţii;
  • Să vă clarificați valorile, credinţele, situaţiile cheie cu care vă confruntați;
  • Să apreciați corect problemele cu care vă confruntați, elementele lipsă, resursele necesare;
  • Să explorați noi opţiuni;
  • Să vă îmbunătăţiți comunicarea intra- şi interpersonală;
  • Să vă cunoașteți propriile abilităţi/competențe (moneda de schimb pe piaţa actuală a muncii);
  • Să vă responsabilizaţi și mobilizați;
  • Să vă faceți un plan concret de dezvoltare personală și profesională pe termen scurt, mediu și lung,
  • Să vă menţineţi / creşteţi starea generală de bine.

CUM PUTEȚI BENEFICIA ÎN CALITATE DE STUDENȚI/ABSOLVENȚI TUIASI DE ACESTE SERVICII?

  1. Pe site-ul nostru – vezi mai jos formular – Programează o şedinţă.
  2. De pe pagina de Facebook a CCOC – TUIASI prin mesaj direct pe pagină.
  3. Prin e-mail la consiliere@tuiasi.ro.
  4. Prin telefon la 0232.702.187.
  5. Participând la evenimentele de carieră alături de CCOC – TUIASI.